Emerich Roth till Borlänge

25 aug Emerich Roth till Borlänge

Förintelseöverlevaren Emerich Roth kommer till Borlänge och håller en öppen föreläsning på Cozmoz den 7 september.

Emerich Roth, född 1924, kom till Sverige i december 1950 efter att på ett mirakulöst sätt ha överlevt nazismens barbari i fem olika koncentrationsläger. Han var med att startade Föreningen Förintelsens Överlevande i syfte att sprida kunskaper – främst i skolor – om händelserna under andra världskriget och motverka att rasismen får fotfäste i vårt samhälle. Med 30 års erfarenhet inom socialvården bland utslagna och hatiska människor vet han att det finns en väg ut ur hatet.
– De flesta bland de utslagna ungdomarna upplever det som fruktansvärt jobbigt att ständigt vara fyllda av hat och bli hatade av andra. Innerst inne önskar de flesta att möta någon, som förstår vad det egentligen handlar om, någon som hjälper dom att bli den människa dom innerst inne vill vara. Detta är sanningar jag erfarit i möten med ungdomar som hoppat av från olika destruktiva gäng.

Jonas Eriksson
jonas@palinspire.org